ترکیبات مرطوب کننده چشم
از این ترکیبات که به صورت قطره و پماد یا ژل می باشند. در موارد درمان خشکی چشم به علت کاهش تولید و یا افزایش تبخیر لایه آبکی اشک استفاده می شود.
Artificial Tears
مکانیسم اثر
اشک مصنوعی با افزایش ثبات و ضخامت لایه اشکی و طولانی کردن زمان بقای این لایه، به مرطوب نگهداشتن سطح چشم و قرنیه کمک می کند. همچنین این فرآورده چشم را نرم و از آن محافظت می نماید.
نکته
قطره ها و پمادهای اشک مصنوعی با غلظت، اسمولاریته، PH و ترکیبات متنوعی از مواد نگهدارنده و پلیمرهای اصلی وجود دارد که برحسب نیاز به بیماران تجویز می شوند. اصولاً اشک های مصنوعی به دو دسته با ماده نگهدارنده و بدون آن تقسیم می شوند. وجود ماده نگهدارنده باعث جلوگیری از آلودگی میکروبی قطره می شود، ولی در عوض با ایجاد صدمه در سلول های سطحی قرنیه مانند بنزالکونیوم و نیز ایجاد واکنش های حساسیتی مانند تیموروسال سبب عوارض مخصوص به خود می شوند، بنابراین در مواردی که به علت خشکی چشم نیاز به استفاده از قطره اشک به دفعات زیاد وجود دارد باید از ترکیبات بدون ماده نگهدارنده مصرف نمود. این گونه قطره ها به علت احتمال آلوده شدن به صورت بسته های یکبارمصرف تولید می شونn.
نکته
در صورتی که بیمار دچار کمبود اشک باشد، باید انواع مختلف محلول های اشکی را در اختیار بیمار قرارداد تا هر کدام که برای وی راحت تر بود، انتخاب نماید.
Simple Eye Ointment
مکانیسم اثر
نرم کننده چشم
ترکیبات
Ophthalmic Ointment: Mineral Oil 15%
White Petrolatum.80%
Nonionic Lanolin 5%
موارد مصرف
این پماد به عنوان محافظت کننده یا نرم کننده، برای جلوگیری از تحریک بیشتر یا برای برطرف نمودن خشکی چشم مصرف می شود. عمدتا در افرادی که دچار خشکی شدید چشم بوده و یا دچار بسته شدن ناکامل پلک ها می باشند استفاده می شود. پماد زمان تماس دارو با چشم را افزایش می دهد ولی در عوض باعت تاری دید می شود.
مقدار مصرف
یک نوار باریکا از پماد، یک یا دوبار در روز یا بیشتر (طبق دستور) در داخل کلدوساک تحتانی چشم قرار داده می شود.
نکات قابل توصیه
برای پیشگیری از آلودگی، از تماس نوک لوله پماد با سطوح خارجی خودداری کنید.
Vitamin A (Ophthalmic)
مکانیسم اثر
ویتامین A برای عملکرد طبیعی شبکیه ضروری می باشد. به شکل رتینال در شبکیه با اپسین (رنگدانه بینایی) ترکیب شده و ردوپسین را ایجاد می کند. سایر اشکال ویتامین A (رتینول و اسید رتینوییک) برای تنظیم رشد و تمایز بافت های پوششی و مخاطی ضروری هستند. کمبود آن سبب شب کوری و خشکی چشم و مخاط ها و کراتومالاسی می شود.
موارد مصرف
- پماد آن در گزروفتالمی، خشکی غیرعادی اطراف ملتحمه و خراشیدگی لایه سطحی قرنیه مصرف می شود.
- قرآورده های خوراکی آن برای جلوگیری یا درمان حالات مرضی کمبود این ویتامین تجویز می شود. کمبود این ویتامین ممکن است در نتیجه تغذیه ناکافی یا سوء جذب روی دهد.
مقدار مصرف
بزرگسالان و کودکان: در موارد مصرف موضعی یک سانتیمتر از پماد، به دفعات لازم در فورنیکس تحتانی قرار داده می شود.