داروهای Anticholinergic agents
Tropicamide (Mydriacyl)
مکانیسم اثر
یک داروی آنتی کولینرژیک با اثر ضد موسکارینیک است که سیب سیکلوپلژی و میدریازی می شود و اثر آن ۶-۵ ساعت باقی می ماند و از همه سیکلوپلژیک ها سریع تر اثرش شروع می شود (پس از ۴۰ – ۲۰ دقیقه).
اشکال دارویی
این قطره به شکل محلول و به غلظت های ۰/۵٪ و ۱٪ موجود می باشد.
موارد مصرف
- سیکلوپلژی جهت انجام رفراکشن و دیدن ته چشم
- قبل و بعد از برخی از اعمال جراحی چشمی جهت اتساع مردمک
- التهاب های داخل چشمی به منظور پیشگیری از چسبندگی عنبیه به سطح قدامی عدسی
مقدار مصرف
از قطره چشمی به فاصله ۵ دقیقه دو بار استفاده شده و ۱۵-۲۰ دقیقه بعد ته چشم معاینه می شود از قطره ۰/۵٪ در کودکان و ۱٪ در بالغین استفاده می شود.
موارد احتیاط
در فلج مغزی و آلبینیسم و سندرم داون باید احتیاط کرد.
عوارض جانبی
اغتشاش شعور، برافروختگی، تب و تاکی کادری، خشکی دهان و بثورات جلدی و فوتوفوبی
مصرف در حاملگی و شیردهی
عارضه ای ثابت نشده ولی باید احتیاط کرد.
Cyclopentolate (Cyclogyl)
مکانیسم اثر
مکانیسم اثر و موارد مصرف آن شبیه میدریاسیل می باشد ولی مدت اثر آن طولانی تر است. (۲۴-۱۲ ساعت)
Homatropine HBr
مکانیسم اثر
هماتروپین یک داروی ضد کولینرژیک و ضد موسکارینیک است که باعث فلج جسم مژگانی و گشاد شدن مردمک چشم می شود.
اشکال دارویی
Ophthalmic Solution:2%
مدت اثر آن طولانی تر از دو ترکیب قبلی است و ۴۸ تا ۳۶ ساعت طول می کشد. اندیکاسیون مصرف آن علاوه بر موارد ذکر شده قبلی، در مواردی که کدورت عدسی و یا قرنیه باعث کاهش دید شده است، جهت متسع نگه داشتن مردمک مورد استفاده قرار می گیرد.
Atropine Sulfate (Ophthalmic)
مکانیسم اثر
آتروپین یک داروی ضد کولینرژیک و ضد گیرنده های موسکارینیک است، که از پاسخ عضلات اسفنکتر عنبیه و عضلات تطابقی جسم مژگانی به تحریک استیل کولین جلوگیری می کند و به این ترتیب باعث گشاد شدن مردمک چشم و فلج تطابقی چشم (فلج جسم مژگانی) می شود. اثر سیکلوپلژیک آن حداقل ۵ روز و اثر میدریاتیک آن حداقل ۱۰ روز باقی میماند ولی این اثرات می توانند تا ۱۴ روز ادامه یابند.
اشکال دارویی
Ophthalmic Drop. 0.5%
Ophthalmic Drop 1%
Ophthalmic Ointment 1%
موارد مصرف:
- آتروپین برای تعیین عیوب انکساری چشم به کار می رود. از آنجا که مدت اثر این دارو طولانی است، مصرف آن در بزرگسالان به این منظور مطلوب نمی باشد. مهمترین مورد مصرف آن تعیین عیب انکساری در اطفال با انحراف چشمی می باشد.
- این دارو در درمان التهاب مجموعه عنبیه، جسم مژگانی و مشیمیه (Uveitis) مصرف می شود.
- گشاد کردن مردمک چشم قبل و بعد از برخی از اعمال جراحی
- این دارو در درمان گلوکوم بدخیم، که ممکن است بعد از التهاب، جراحی ترابیکولکتومی، ضریه، یا مصرف داروهای تنگ کننده مردمک در چشم به وجود آمده باشد، مصرف می شود.
- جهت مهار رفلکس اکولوکاردیاک در جراحی چشم می تواند به طور وریدی بکار رود.
مقدار مصرف
قطره آتروپین در درمان یوویت، گلوکوم بدخیم و یا زخم های قرنیه به منظور کاهش درد و التهاب، چشم سه تا چهار بار در روز به تنهایی و یا توأم با قطره فنیل افرین ۵٪ استفاده می شود.
نکات قابل توصیه
- این دارو ممکن است تاری دید یا حساسیت به نور ایجاد کند، که این عوارض معمولا بیش از ۱۴ روز طول نمی کشد.
- برای جلوگیری از جذب سیستمیک، در موقع مصرف قطره آتروپین و تا ۲ – ۱ دقیقه بعد از آن، انگشت خود را روی مجرای اشکی (گوشه داخل چشم) فشار دهید.
- بیماران سال خورده نسبت به آتروپین حساسیت بیشتری دارند و احتمال واکنش های سیستمیک در آنها بیشتر است. مصرف آتروپین در این بیماران باید با احتیاط فراوان صورت گیرد.
- اشخاصی که دارای چشم های قهوه ای یا میشی هستند نسبت به افراد چشم آبی، برای ایجاد فلج جسم مژگانی مقدار بیشتری از این دارو نیاز دارند.
- برای تعیین دقیق شماره عینک کودکان و مخصوصاً مواردی که چشم های کودک دچار انحراف شده است، باید حتماً از قطره آتروپین استفاده کرد. هنگام تجویز باید عوارض احتمالی مثل قرمزی پوست توأم با افزایش شدید درجه حرارت و تاکی کاردی را به والدین یادآوری کرد تا در صورت بروز موجب وحشت آنها نگردد. اقداماتی که جهت کم کردن جذب سیستمیک این دارو و سایر موارد مشابه میتوان انجام داد شامل بستن پلک ها و وارد کردن فشار بر کیسه اشکی پس از چکاندن قطره به مدت ۲ دقیقه و پاک نمودن قطره اضافی از اطراف چشم می باشد.
- در سندرم داون و آلبینیسم و در گلوکوم زاویه بسته منع مصرف دارد.
نکته
قبل از استفاده از قطره های میدریاتیک ، باید زاویه اطاق قلامی را مورد معاینه قرار داد و در صورت تنگ بودن زاویه از مصرف آنها خودداری کرد.